DET KONGELIGE VEJLAG

Vejlaget for Kongensvej m.f.

Villaerne vælter i Kongens Kvarter

 

Tirsdag aften var der borgermøde om Diakonissestiftelsens fremtid, hvor ca. 60 borgere var mødt op med spørgsmål til de mange planer.

Diakonissen: I de fine stuer på Søsterhjemmet på Diakonissestiftelsen var der tirsdag aften i sidste uge borgermøde om udviklingsplan 2020, der fortæller om Diakonissens store planer for fremtiden. Omkring 60 nysgerrige og spørgelystne borgere var mødt op og det samme var borgmester Jørgen Glenthøj, udvalgsformand for By- og Miljøudvalget Jan E. Jørgensen og en håndfuld repræsentanter fra kommunen.

»Velkommen til info-møde om Diakonissens fremtid, som vi holder sammen med Diakonissen, som er en vigtig Frederiksberg tradition med flotte bygninger. Denne traditionsrige symbiose vil vi gerne nyfortolke i en fremtidig udvikling og udbygge indenfor moderne rammer, så det bliver en del af byen, så vi kan nyde de flotte bygninger,« lød det fra Jørgen Glenthøj.

 

En række plancher spredt ud i stuen viste en lille bid af det, som kommer til at ske på stedet. Men endnu er intet besluttet, og først når en arkitektkonkurrence er udskrevet og vinderen er fundet, vil der for alvor sket noget på Diakonissens på 7 hektar og 33.000 m2 bygninger.

 

Generalsekretær Hanne Thomsen tog også ordet og fortalte lidt om Diakonissens lange historie og lagde ikke skjul på, at stedet var en forretning, som havde behov for fornyelse i form af uddannelse, et sundhedshus, KOL-tilbud, boliger til unge og seniorer og meget mere.

 

»Diakonissen er ikke et hospital længere, så vi har brug for at gøre noget. I planen beskriver vi i ord og billeder, hvad vi gene vil og vi fortæller, hvad vi ønsker der skal skabes plads til. Vi drømmer om en seniorhøjskole, nye plejehjemspladser, bofællesskaber for psykisk syge og nye hospicetilbud. Vi ønsker os 110 nye seniorboliger, ungdomsboliger og et moderne uddannelsesmiljø,« fortalte hun.

Før de mange spørgsmål kunne blive rettet mod panelet, så var der indlagt en 45 minutter gåtur rundt på Diakonissen. Undervejs fortalte repræsentanter fra kommunen om, det der måske kommer til at ske, selvom det blev understreget flere gange, at intet var besluttet endnu. En af grupperne blev ført an af søster Merete Pelle Poulsen, der undervejs fortalte om kirken, alterbrødsbageriet og de mange bygninger.

 

Et af stoppene på turen var ved Loppeshoppen på hjørnet af Sdr. Fasanvej og Peter Bangs Vej.

 

»Der er overvejelser om at gøre noget ved hjørnet, f.eks. lave plads til boliger i flere etager,« lød det fra en af kommunens repræsentanter, der dog understregede at den fine træbygning er fredet, og måske skal flyttes et andet sted hen.

 

Flere af deltagerne stillede flittigt spørgsmål undervejs, og i gruppen var mange borgere fra Dronningensvej. Vejen er nærmeste nabo til Diakonissen, og mange gamle villaer ligger på Diakonissens jord og er måske truet af nedrivning.

 

»Vi er ikke vilde med projektet, da vi ikke vil have mere trafik på vores vej. Og vi vil også gerne bevare de gamle villaer, og frygter at man i stedet vil bygge høje huse,« lød det fra en bekymret borger.

 

Næste stop var parkeringsarealet ud mod Peter Bangs Vej, hvor hækken forleden dag blev klippet ned, så man nemmere kan kigge ind på Diakonissen. Byplanchef Karl Tosøe-Jensen fortæller:

 

»Her er et parkeringsareal, der ikke er specielt opmuntrende. Måske bliver bilerne gravet ned og måske kommer der mere grønt. Det vil vi gerne have jeres syn på,« lyder det fra byplanchefen.

 

Sidste stop på turen er på tagterrassen, hvor deltagerne får mulighed for at få et indtryk af det store område, som er i spil. Stadsgartner Karsten Klintø fra kommunen fortæller lidt om fremtidsplanerne, der gerne skulle byde på en integrering af de grønne områder.

 

»Jeg håber virkelig, at vi får set tegninger i dag, så I kan berolige os, da vi frygter høje huse på Diakonissens grund,« lyder det fra en borger.

 

Så er klokken efter 20.00 og det er tid til at vende snuderne tilbage til dagligstuen, hvor kaffe og kage venter og det samme gør et panel, som vil svare på spørgsmål.

 

»I er velkomne til at stille spørgsmål nu eller skrive dem på et stykke papir. Vi har i udvalget besluttet, at før vi fremlægger et konkret forslag, så kommer der en høring. Frem til den 21. juni kan man komme med ideer og så vil der ske en opsamling af ideerne, og så kommer der en arkitektkonkurrence til efteråret,« forklarer Jan E. Jørgensen, mens der drikkes kaffe og spises kage.

 

I foråret 2012 er skridtet en lokalplan og et tillæg til kommuneplanen, der kommer i høring i otte uger. I slutningen af 2012 vil det hele blive behandlet af kommunalbestyrelsen.

 

»Vi er stadig på et meget indledende stadie endnu, og det vigtigste er at høre om jeres ideer og forslag,« understreger Jan E. Jørgensen og kigger ud på deltagerne.

 

Ivrige spørgere

 

Selv om der allerede under gåturen var stillet en række spørgsmål til kommunens repræsentanter, så var spørgelysten ikke blevet mindre.

 

»Vi lægger vægt på at området (Dronningensvej, red.) bliver bevaret. Hvis villaerne skal erstattes, så giv os bygninger, der falder ind i villakvarteret. Vi vil så nødig have åbne veje og mere trafik. Vi håber, at der kommer noget fornuftigt ud af det hele,« lød det fra en beboer på Dronningensvej.

 

Copyright Vejlaget.for.Kongensvej.m.fl.veje